Bondgårdsliv

img_2414

Jag kunde väl aldrig tro att jag skulle bli bonde när jag blev gammal. Men så blev det. Och jag blir glad varje gång jag kommer ut på gårdsplanen och ser kvigor och hästar beta i våra hagar.

Jag är född och uppvuxen på en bondgård i Knutby. Med kor, kalvar, tjur, grisar och höns. Och gotlandsruss, kaniner, hundar och katter.

Att hästar, hundar och katter skulle dyka upp någon mer gång i mitt liv, kunde jag ju ändå ana även under de urbana åren. Men hur det än gick till så lever jag nu också med dräktiga kvigor och unga kvigor. Och i somras hade vi Putte här, en inlånad tjur.

Nja, vi tror nog att det gick bra för Putte även om han och kvigan nog inte riktigt har klart för sig hur det ska gå till vid den här träffen.

Det finns frågor som jag tycker att det är viktigt att engagera sig i. Svensk mat är ett sånt exempel.  Glädjande nog känns det som att fler och fler människor börjar förstå värdet och kvaliteten i det som den svenska bonden producerar.

 

Vårt framtida nötkött betar i våra hagar här på lilla Ekeby. Kvigorna håller markerna öppna. Äter bara gräs och på vintern ensilage eller hö. De har aldrig kommit i närheten av antibiotika. Vi kör dem själva i hästtransporten, som de är vana vid eftersom de åker mellan hagarna, när det är dags för transport till ett slakteri som ligger bara några mil bort. De som köper vårt kött säger att de aldrig ätit något bättre.

Svenskt kött är dyrare än importerat kött. Men kanske behöver vi inte äta så stora biffar eller så många köttbullar? Lite mindre kött, men med superkvalitet. Hur låter det? Kött som förhoppningsvis inte behöver ha kommit i närheten av antibiotika. Från djur som levt lugnt och stressfritt från födsel till slakt.

Jag hoppas att du väljer svensk när du handlar nästa gång? Varför inte från en leverantör i närområdet. Sånt kött finns i butikerna. Själva handlar vi gärna kött från Hälsingestintans leverantörer de tidpunkter på året då vårt eget kött tagit slut. Mer om Hälsingestintan kan du läsa här. På den länken finns också massor med härliga recept på olika styckningsdelar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.