Bubbel med värkmedicin ”på köpet”

För mycket av bubblande dryck kan ge otrevliga biverkningar. Till exempel huvudvärk.

Så vad ska man då säga om en bubblande dryck där huvudvärksmedicinen liksom kommer med ”på köpet”?

Igår före middagen drack vi ett glas bubblande gyllene dryck; älgörtsdryck spädd med kolsyrad Loka.

Jättegott.

Älgört, eller älggräs, som jag brukar kalla den är en vacker vild växt som det finns gott om i diken och längs den gamla banvallen här där vi bor. Nu är älggräset nästan helt överblommat, men jag hittade några kvistar till bilden.

Jag brukar plocka älggräs och torka det till te. Och i år har jag faktiskt också gjort en värkolja med älggräs. Oljan är ett experiment, medan blommor & blad till te definitivt inte är det.

Älggräs är en medicinalväxt som kan lindra värk och sänka feber. Den innehåller ämnen som i kroppen omvandlas till salicylliknande ämnen. De ämnena är släkt med acetylsalicylsyra som finns i många värktabletter.

Tre koppar älggräste under en timme är ett bra alternativ till en aspirin, magnecyl eller Treo.

Flaskan med Älggräsdryck köpte jag på ett fik i Väderstad, när vi var och hälsade på makens syster i Ödeshög för några veckor sen.

Det är första gången som jag sett att det går att köpa älggrässaft. Men det finns säkert fler tillverkare/märken än den jag hittade.

Däremot så har både jag och många av mina vänner gjort egen älggrässaft.

Det fungerar bra att göra saften efter samma recept som flädersaft. Men den är inte lika god som den på fläder. Tycker jag.

Eftersom den här köpta älggräsdrycken var väldigt god så misstänker jag att i den är det mindre älggräs (som har en ganska speciell smak) och mer socker än i den som jag brukade göra.

Borde det stå en varning på flaskan? Att det inte är så klokt att dricka den som vanlig saft? Ja, kanske det 🤔 Den som är överkänslig mot acetylsalicylsyra kan också reagera negativt på älggräs. Och att små barn dricker mycket och ofta verkar ju inte så bra.

Å andra sidan borde en flaska älggräsdryck vara toppen till barn som är sjuka och behöver värkmedicin. Fast frågan är om de gillar smaken 🤔

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.