En dag vikt för ingenting.

Sitter uppkrupen i en av fåtöljerna vid fönstret. Gör nästan ingenting. Juldagen; det är den ultimata dagen för att inte gör någonting. Förutom att fundera lite. Och att gå promenad med glad hund.

Men för övrigt nothing…

… jo, en Aperol Spritz. Kan gå an.

Jag tror att jag uppskattar den lugna juldagen extra mycket därför att barndomens juldag var en jäktets dag. Det var dagen innan Annandagsjakten.

När jag nu tänker tillbaka på  Ösbys klassiska Annandagsjakter känns de nästan som från en film. En trevlig film.  Visserligen håller Bror Janne och hans söner gott liv i jakterna fortfarande ( bra där!), men inte är de som de var förr, när dagens äldsta jägare var i tonåren.

Pappa Gunnar och hans bröder John, Gösta och Nisse var grundgänget. Så från början kallades jakten ”Brödrajakt”. Med tiden fick bröderna barn. Och barnen fick barn. Så på slutet jagade bröderna med sina barnbarn.

Om gamlingarna  levt och jagat imorgon skulle de jagat med barnbarnsbarn.

Måhända är de ändå med och lägger sig i fortfarande …. jag har lite svårt att tro att framförallt Gunnar och Gösta kan låta bli att komma med kommentarer till ädlingarna, eller nybörjarna och B-laget som de yngre också kallats under åren som gått.

De långa jaktdagarna avslutades med middag hos mamma och pappa. Och till skaran anslöt sig då släktens kvinnor. Så det blev med tiden en ansenlig samling folk som samlades.

Den här bilden från 1980 är en av mina favoritbilder från en annandagsjakt. Det är vår son Marcus som dansar med Ragges dotter Julia. Ungarna är i tvåårsåldern.

Annandagarna var fantastiska dagar, men det var mycket förberedelser dagen innan.

I salen skulle borden dukas till middagen och i köket förbereddes jaktdagens morgonfika och ”soppa-macka” till jägarna när de trillade in i små gruppen under eftermiddagen.  Så juldagen förr i tiden var verkligen ingen lugn dag. Och jag minns väldigt tydligt hur pappa fick stå på juldagskvällen och skala all potatis.

Men det var förstås mamma som drog det stora annandags-lasset. Den projektledningen var helt suverän <3.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.