När är det okej att tända första ljuset?

Tände du första adventsljuset redan igår kväll? Men så kan man väl inte göra 😱

Jovisst kan man göra så. Man kan göra precis som man vill.

Men stopp ett tag…

Brukar du ibland stanna upp och fundera över vad det innebär att alltid spontant ”göra det man vill”. Första tanken, utan reflektion, bara så där ”göra”.

Lite i protest – tror jag nästan att det är – tände jag först nu på morgonen det första ljuset i den adventsstake som jag växte upp med.

Den är inte ens särskilt snygg, och vissa år har jag ersatt den med någon vackrare, men jag tycks alltid återvänt till ”den fula och klumpiga”. Och naturligtvis har jag en del andra år tänt första ljuset i adventsstaken redan till middagen på fredagskvällen; för det är ju då som vi tycker att adventshelgen börjar.

Traditioner. Är det något att hålla fast vid? Behöver vi datum och ”regler” för när saker och ting ska ske?

Är du så gammal att du minns kräftfiskepremiär 7 augusti, påskmust först på påskafton, julklappar efter det att disken var avklarad på julafton, semlor tisdagen 47 dagar för påsk…

Mina barnbarn har ingen aning om kräftfisketid, must-starter, julaftonsväntan eller fastlagssöndagen.

Spelar det någon roll? Är det bara vi gamlingar som vältrar oss i traditioner?

Var det bättre förr? Eller snarare; var det någon poäng med att ”var sak har sin tid”;  som till exempel färskpotatisen, första jordgubbarna eller första röda tulpanen som kom med lök i julgruppen?

Har det någon betydelse att ”allt har samma tid” numera? Har vi kommit längre ifrån det naturliga? Längre ifrån livets rytm?

Vad innebär det när vi inte längre behöver längta?

 

 

 

Annons

En reaktion till “När är det okej att tända första ljuset?

  1. En av de (ganska få) saker jag saknar här på Irland är ”var-sak-har-sin-tid” när det gäller årstiderna. Här kan det regna, storma, vara strålande soligt, vara svalt eller varmt när som helst under året. Jag tycker att det är mysigt att vänta på julmusten, äta kräftor bara i slutet av sommaren, strunta i semlorna tills det är fettisdag och äta julskinka bara på julen. Man skulle ju kunna griljera en julskinka till midsommar, för den passar ju fint som buffé mat, men det gör väl knappast någon?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.