Kan havregrynsgröt, kanel och ett lugnare liv mota bort statiner?

Det var lite knäckande när jag för ett par år sen fick brev från Doktor Johan. Han ville sätta in statiner mot mitt ”något” förhöjda kolesterolvärde. Men nej; tänkte jag.

Sen blev det en del diskussioner om vad som är förhöjt. Till slut landade vi i att jag som redan åt nyttigt, men ibland lite för mycket av ”det goda”, ändå skulle satsa mer på kost och motion. Och dra ner på ägg; även om ägg för 99,99 procent för mänskligheten inte påverkar kolesterolvärdena. Eller? Ja, säker kan man ju aldrig vara.

Idag har jag haft en intressant diskussion med några vänner i en kostrådgivargrupp som jag ingår i. Och där fick jag mig en mycket attraktiv tanke till livs.

En kollega skrev:

”Kan det vara så att det inte beror på kosten att värdena är förhöjda? Är en persons organism stressad (vilket kan komma från olika håll; kemiskt, fysiskt, psykiskt) så behövs mer stresshormoner. Kolesterol behövs för bildning av stresshormoner, samt andra hormoner”.

Och hon fortsatte:

”Jag brukar tänka att kroppen gör det den behöver eller producerar det den behöver för att ge oss det bästa den kan för överlevnad utifrån situationen som är just nu”.

Jag känner i hela kroppen att hon har rätt. För visst är vår kropp oerhört klok och påhittig; bara vi lyssnar på den.

Så kanske är det så för min del att havregrynsgröt, psylliumfrö, chiafrö, kanel och andra kostnyttigheter med tiden inte räcker för att jag ska slippa statiner.

Jag måste helt enkelt ta det lite lugnare. Fast jag kan ju fortsätta att äta gröt. Också!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.