Varför måste man baka allt själv? 🙄😡

Jag bakade kakor nyss. Det tog knappt 20 minuter, varav 10 minuter för kakorna i ugnen. Så på under tio minuter gjorde jag kakorna. Havregryn, smör och socker. Inget mer.

Varför jag bakar något så onyttigt som kakor? Dessutom kommer jag att sätta i mig de flesta själv. Innan dagen är slut. Jag älskar sött, fett och salt. Som de flesta. Och det hjälper inte ett dugg att veta att kakor är inget våra kroppar behöver; kunskap gör en inte immun mot skräpmat. (Däremot så finns det ju andra metoder).

havrekakorJo, anledningen till kakbaket är en diskussion som jag och en vän haft. Om havrekakor. Hon visade innehållsförteckningen och min fråga blev: Skulle du ha i allt det där om du bakade själv?

Sägas om de här kakorna är att de har ”ovanligt” lite tveksamheter i sig. Men emulgeringsmedel E471 och aromämne räcker för att jag ska reagera.

Om ni läser längre ner i den här texten så kommer ni till ett riktigt skräckexempel.

Jag är inte rädd för E-ämnen. De är kontrollerade och okejade. Men anledningen till att många av dem används är för att produkterna ska ”hålla i evighet” eller för att det man rört ihop överhuvudtaget ska hålla ihop eller att de ska smaka gott utan att tillverkaren behöver använda dyrare och äkta smaker. Ofta rena lurendrejeriet, tycker jag.

Min vän undrade lite uppgivet ” … och varför måste man baka allt själv?” Nä, det måste man väl inte. Man gör som man själv vill.  Men varje gång jag läser en innehållsförteckning på köpekakor så kommer tanken åtminstone till mig att baka själv.

När jag handlade på ICA senast så ”botaniserade” jag i kakhyllorna. Finns det något där som är riktigt okej. Nä…. tyvärr inte. Bäst ut kommer nog pepparkakorna.

Jag hittade förstås riktiga skräckexempel också. Som den här Hallonrulltårtan.

9ee864e5-9af7-4580-a9d5-ba33c48c3ed9

Den ”evighetsrulltårtan”  tänker jag berätta om då och då. För några år sen hade jag en förpackning med Dammsugare från Dafgårds på hyllan i kontoret. Den låg där, i högsta välmående, i många år innan jag skänkte den till Fredrik Paulun.

Det ska bli spännande att se vad som händer med evighetsrulltårtan. Den kanske inte överlever hur länge som helst. Tänk om den möglar där på hyllan. Tveksamt. För bland annat detta ingår i den här ”läckerbiten”:
Stabiliseringsmedel  E420, E422, E440
Bakpulver E450, E500, E334
Konserveringsmedel E202, E281
Emulgeringsmedel E471, E475
Aromer; för att ge smak av sockerkaka, vaniljkräm och hallon.
Surhetsreglerande medel E330, E333
Färgämne E120
Modifierad potatisstärkelse

Jag tror att rulltårtan har ett långt liv.

Annons

2 reaktioner till “Varför måste man baka allt själv? 🙄😡

  1. Hej Visst är köpekakor fantastiska. Minns när föräldrarna skulle sälja kaffe och kakor för inkomst till hockeyklubben. Vad skulle vi gjort utan ÖB:s Hallonrulltårta 😂😂 – den höll en hel säsong om den inte gick åt 👍🏽
    Jag bakar allt själv numera – på gott och ont – som du säger – när man själv äter upp det 😎
    /Birgitta

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.