Jag har ett Ă€kta skogsbad đŸ˜‰

För den som skyndar genom vĂ„r skogshage Ă€r det en sten. Bara den som ”skogsbadar” ser att det Ă€r ett badkar, som naturen tagit i sin vĂ„rd.

Kanske har du inte hört talas om skogsbad. Eller sĂ„ vet du precis vad det handlar om. Du har kanske till och med varit hĂ€r hos mig för nĂ„gra Ă„r sen och anvĂ€nt dina sinnen i min  skogsbacke.

GÄtt lÄngsamt och tyst.
Lyssnat pÄ vinden.
Vilat pÄ marken och tittat upp i ett trÀd.
Hittat ditt trÀd igen, trots att du valde ut det med förbundna ögon.
GÄtt barfota pÄ mossa, i vattnet och pÄ varma stenar.
Suttit runt elden och delat dina tankar.

”Mindfulness i naturen” hette den första kursen jag hade 2009. Sen blev det nĂ„gra ”Sinnliga upplevelser” och nĂ„gon ”Lugn av naturen”. ”MĂ„ bra i naturen” tror jag ocksĂ„ att samma kurs hette vid nĂ„got annat tillfĂ€lle.

MĂ„ bra.
Lugn.
AnvÀnda sina sinnen.
I naturen. I skogen.

Ja, det Ă€r det som det handlar om; guidade, sinnliga, lugna upplevelser. Du saktar ner och Ă„terknyta kontakten med skogen och naturen genom att öppna och ”bada” dina sinnen i skogens atmosfĂ€r.

Tack vare namnet ”skogsbad”, ett nyord 2017 som nu blir allt flitigare anvĂ€nt, tror jag att flera blir nyfikna pĂ„ vad naturen kan göra för vĂ„rt vĂ€lmĂ„ende. Skogsbad Ă€r ett effektivt motgift mot stress.

Namnet Ă€r lysande, tycker jag. Lite som ”solbad”. Som nĂ€r vi lĂ„ter solen strömma över oss dĂ€r vi ligger pĂ„ grĂ€set eller utslagna i en solstol.

Meditation, yoga, skogsbad; kommer frĂ„n öster till oss i vĂ€ster. Shinrin-Yoku Ă€r den japanska termen för skogsbad. I Japan vĂ€xte skogsbaden fram i början pĂ„ 80-talet, som en reaktion pĂ„ överarbete och stress, i kombination med slarv med maten.

KÀnns det igen. Skogsbad ligger nog i tiden, ocksÄ i Sverige.

I gÄr skogsbadade jag pÄ egen hand. Tog bilden pÄ badkaret. Och sÄ tog jag bilden hÀr under oxÄ. Visst Àr det fantastiskt att den tunna lilla klockan envisas nÀstan Ànda in i december. Om jag gÄtt fort hade jag aldrig sett den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.